Vælg en side

Energimærkning af huse

De fleste får lavet et energimærke, når deres hus skal sælges, da det er lovpligtigt for alle bygninger over 60 m². Energimærket er dog ikke uvæsentlig for mindre bygninger som sommerhuse. Det skyldes netop, at energimærket viser bygningens energimæssige kvaliteter og dermed kan være med til at hæve salgsprisen. Men selvom du ikke skal sælge dit hus, kan det også være en god idé at få lavet et energimærke, hvis du ønsker at få synliggjort, hvad energiforbruget i huset er, og hvor det er muligt at spare – og dermed få en lavere varmeregning.

Hvad er energimærkning?

Energimærkning er et dokument, der fortæller om en boligs energiforbrug og synliggør dens energieffektivitet. Et energimærke gør det muligt for læseren at få et godt indblik i, hvor energi-økonomisk huset er, og hvad det vil koste at holde huset varmt og ventileret. I etageejendomme indgår også forbrug i fællesområder.

Da forbruget beregnes ud fra nogle standardbetingelser, kan der være forskel på det beregnede forbrug og det forbrug, du oplever med dine forbrugsvaner. Et godt energimærke indikerer, at huset er billigt at opvarme og dermed holder godt på varmen, og/eller at huset har en effektiv varmekilde eller solceller, der trækker energimærket op.

Energimærket bruges bl.a., når et hus sættes til salg for at give potentielle købere et billede af husets energimæssige stand – det vil sige, hvor velisoleret og energiøkonomisk huset er, hvad det koster at varme op, og hvor meget el, der bruges til varme og ventilation.

Når du er på boligjagt, giver et energimærke dig mulighed for nemt at sammenligne forskellige boligers energimæssige stand. Hvert hus bliver nemlig rangeret efter en skala fra A2020 til G, hvor A2020 er det mest energieffektive prædikat, mens G er det mindst effektive.

Boligers energimærkning minder på den måde meget om de energimærker, vi kender fra både elektronik, hårde hvidevarer og elpærer. Du kan se skema her:

Kan du tjene penge på at energimærke dit hus?

Stigende energipriser betyder, at der økonomisk er en kæmpe forskel på, om du opvarmer en stor villa med et gammelt oliefyr, eller om det er med fjernvarme. Boliger med et godt energimærke sælges i mange tilfælde derfor til højere priser end boliger med et dårligt energimærke.

Adskillige analyser viser, at du ved energirenovering opnår et bedre energimærke, som kan have en betydning for salgsprisen af dit hus. Den gennemsnitlige stigning på salgsprisen ligger på omkring 500 kr. pr. kvadratmeter, for hvert bogstav et energimærke forbedres.

Energimærkningsrapporten indeholder også en oversigt med forslag til forbedringer, hvad der kan gøres for at spare på energien.

Forslagene kan f.eks. beskrive, hvad du kan spare i energi ved at efterisolere taget, hulmursisolering, udskifte det gamle olie- eller gasfyr med en varmepumpe eller jordvarme, eller erstatte de gamle termoruder med energiruder.

Hvem skal sørge for energimærkning?

Det er sælger, der er ansvarlig for, at der bliver udarbejdet et energimærke.

Energimærket er obligatorisk, og sælger er forpligtet til at få det udarbejdet, inden boligen kan annonceres til salg. Hvis der bruges en ejendomsmægler i forbindelse med salget af boligen, vil denne som regel sikre, at der bliver udarbejdet en rapport.

Ved salg af ejerlejligheder er det ejerforeningen, der er ansvarlig for, at energimærkningen bliver foretaget.

Men du kan som sagt også få lavet en energimærkning på dit hus, selvom du ikke skal flytte. Men gerne få synliggjort, hvad energiforbruget i huset er, og hvor det er muligt at spare – og dermed få en lavere varmeregning.

Energimærket skal udarbejdes af en uddannet energikonsulent tilknyttet et certificeret energimærkningsfirma. Energikonsulenten skal personligt gennemgå bygningen og derefter indtaste data i et beregnings program, hvilket fører til energimærkningsrapporten. Energimærkningen indberettes til Energistyrelsen.

Tilbud på Energimærkning

Du kan få et tilbud på energimærkning ved Preben Dam ApS, der har mange års erfaring indenfor energimærkning og bygningsrådgivning. Nogle af de ting han tilbyder er bl.a.:

  • Energimærkning af boliger og erhverv
  • Vejledning om tilskud til nybyggeri
  • Rådgivning om nybyggeri og om- og tilbygninger
  • En høj faglig standard og hurtig levering af rapporter

Preben Dam ApS er ISO 9001 certificeret og registreret hos Energistyrelsen til at udføre energimærkning af alle typer bygninger. Du kan få et uforpligtende tilbud på energimærkning på tel: (+45) 41801010.