Vælg en side

Hvis du havde et valg, ville du så have bøjler på dine tænder eller klare skinner?

Hvis dit svar er klare skinner, er du ikke alene. Gennemsigtige skinner er vokset i popularitet i løbet af de sidste par årtier som en mulighed for at rette eller justere dine tænder.

Det måske ældste og mest kendte gennemsigtige skinne-produkt er Invisalign, som blev introduceret på markedet i 1998 af Align Technology. Siden da er der kommet flere til fra andre mærker på markedet, såsom Spark, ClearCorrect og uLab.

I denne artikel vil vi se nærmere på, hvad Invisalign kan, hvor effektivt det er, og fordele og ulemper ved dette produkt.

Hvad er Invisalign?

Invisalign er varemærket for en type tynd klare skinner, der bruges i ortodontisk behandling. Skinnen er lavet af et fleksibelt termoplastisk materiale kaldet SmartTrack.

Som navnet antyder, er dette produkt designet til at gøre tandretning “mindre iøjnefaldende”.

Selvom Invisalign skinner måske ikke er helt usynlige, passer disse klare belægninger tæt over dine tænder og er meget mindre mærkbare end beslag og tråd i traditionelle bøjler.

Hvilke typer tandproblemer kan Invisalign rette?

Invisalign kan bruges til en række forskellige formål, herunder problemer med trængsel og afstand, samt nogle milde og moderate bidproblemer.

Ifølge Invisalign selv kan de bruges til at behandle følgende tandproblemer:

 • nogle typer af problemer med overbid, underbid og krydsbid
 • åbent bid
 • mellemrum mellem tænder
 • For lidt plads mellem tænder

Hvad er involveret i at bære dem?

Det første trin i processen involverer et besøg hos en tandlæge, som vil lave et 3-D billede af din mund og kæbe. De vil bruge dette billede til at sammensætte en plan for at flytte dine tænder til deres rette sted.

Din tandlæge vil derefter bruge denne plan til at skabe en række tilpassede plastskinner. Disse skinner vil lægge pres på dine tænder, gradvist flytte dem og flytte dem til de ønskede steder.

Afhængigt af din tandlæges instruktioner, vil du skifte et sæt skinner ud med et nyt sæt cirka en gang hver uge eller to.

Hvad kan påvirke, hvor godt Invisalign virker?

For at Invisalign kan fungere effektivt, er det vigtigt at bære skinnerne i 20 til 22 timer om dagen. De eneste gange, du skal fjerne skinnerne, er når du:

 • spiser eller drikker
 • børster tænder
 • rengør dine skinner

Hvad er fordele og ulemper?

For at hjælpe dig med at afgøre, om Invisalign er det rigtige valg for dig, så lad os tage et kig på fordele og ulemper ved denne behandlingsmulighed.

Fordele ved Invisalign

 • Den æstetiske faktor. Dette er ofte den vigtigste faktor. Disse klare skinner er meget mindre mærkbare og synlige end traditionelle bøjler.
 • Du kan fjerne dem. Du kan fysisk fjerne skinnen fra din mund, hvis du har brug for det.
 • Nemt at børste dine tænder.
 • Færre potentielle problemer. Mange mennesker med traditionelle bøjler oplever at beslag falder af, eller en tråd, der går i stykker, hvilket fører til et akut besøg hos tandlægen. Du vil ikke have det potentielle problem med Invisalign.

Ulemper ved Invisalign

 • Mindre effektiv til komplekse problemstillinger.
 • Kræver overholdelse af plan. For at få det maksimale udbytte af Invisalign skal du bære skinnerne i 20 til 22 timer om dagen. Hvis du tror, ​​du vil blive fristet til at tage dem af oftere, er det måske ikke det bedste valg for dig.
 • Skal fjernes, når du spiser eller drikker. Når du spiser eller drikker, skal du tage skinnerne ud. Hvis du ikke gør det, kan mad eller drikke komme ind i dem. Dette får bakterier til at vokse langs dine tænder eller tandkødskanten, hvilket kan føre til huller.